Wytrawne śledzie z chilli i suszoną żurawiną - przepis
Składniki:
- 0,5 kg śledzi
- 2 duże czerwone cebule
- 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
- 1 szklanka soku porzeczkowego
- 2 czerwone papryki
- Szczypta chili
- 5 goździków
- Łyżka świeżego koperku
- Pół szklanki octu winnego
- Sól i pieprz do smaku
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę lub dłużej (jeśli wolimy, aby były mniej słone). Następnie przekładamy je na sitko, odcedzamy a nadmiar wody osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy w paski i przyprawiamy pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Żurawinę zalewamy sokiem porzeczkowym i odstawiamy do namoczenia na ok. 20 minut. Cebulę kroimy w plastry, a paprykę w paski. Zalewamy wrzątkiem, następnie płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy. Chili, goździki, sól i cukier mieszamy z wodą i octem winnym. Do marynaty dodajemy cebulę, paprykę oraz nasączoną sokiem żurawinę. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Następnie śledzie zawijamy w rolmopsy przekładamy do pojemnika, do którego dodajemy marynatę. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia.
Komentarze