Wytrawny sernik z łososiem - składniki:

Na spód:

•    150 g herbatników maślanych
•    100 g masła

Masa serowa:

•    0,6 kg twarogu półtłustego
•    6 jajek
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    150 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
•    200 g łososia wędzonego na zimno
•    12 jaj przepiórczych
•    1 pęczek koperku
•    4 łyżki jogurtu typu greckiego
•    ¼ łyżeczki soli
•    1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 120 g masła
  • 70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

Wytrawny sernik z łososiem - wykonanie

1. Ciastka  bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.

2. Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej  ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.

3. Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.

4. Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.

sernik-z-łososiem
mat. prasowe

--

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy