Wytrawny sernik z łososiem - składniki:
Na spód:
• 150 g herbatników maślanych
• 100 g masła
Masa serowa:
• 0,6 kg twarogu półtłustego
• 6 jajek
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 150 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
• 200 g łososia wędzonego na zimno
• 12 jaj przepiórczych
• 1 pęczek koperku
• 4 łyżki jogurtu typu greckiego
• ¼ łyżeczki soli
• 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 120 g masła
- 70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
Wytrawny sernik z łososiem - wykonanie
1. Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
2. Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.
3. Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.
4. Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.

--
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Komentarze