Wspaniałe śniadanie wbrew pozorom nie musi być pracochłonne. Bliską osobę smakiem zaskoczy klasyczny i pożywny omlet. Jego przygotowanie trwa chwilę, więc ten przepis idealnie współgra z porannym pośpiechem. Wystarczy, że doprawimy masę jajeczną aromatycznymi ziołami prowansalskimi, świeżym koperkiem, pietruszką oraz drobno siekanym czosnkiem, a w całej kuchni zagości zapach ziołowej świeżości. Aby nadać śniadaniu ciekawy smakowy kontrast, możemy przełożyć omlet farszem skomponowanym z lekkiego twarożku i ulubionych warzyw.

Składniki:

  • 3 duże jajka                          
  • łyżka masła
  • 150 g Twarogu Wiejskiego Lekkiego „Piątnica”        
  • 3-4 gałązki pietruszki                              
  • 3-4 gałązki koperku                                          
  • 2 ząbki czosnku                                            
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich                       
  • łyżka jogurtu naturalnego                               
  • pomidor                                            
  • sól, pieprz  do smaku

Wykonanie:

1. Do miseczki wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zioła prowansalskie, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać (roztrzepać).

2. Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczno - ziołową i smażyć na wolnym ogniu  z obu stron.

3. Do twarogu dodać jogurt naturalny i pokrojony w kostkę pomidor, doprawić odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na wystudzonego już omleta nałożyć gotowy twarożek i zrolować. Pokroić omlet w parocentymetrowe rolki. Smacznego!

omlet-z-twarożkiem
mat. prasowe