Zakwas na żurek - przepis

Składniki:

  • 5 łyżek mąki żytniej,
  • ok.3/4 l przegotowanej wody,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:
Do słoika wsyp mąkę, wlej ostudzoną wodę. Wymieszaj dokładnie. Dodaj obrane ząbki czosnku i pozostałe przyprawy.
Słój przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Co dwa dni mieszaj drewnianą łyżką.
Gotowy zakwas (powinien być wyraźnie kwaśny i mieć przyjemny zapach) przelej do butelek i przechowuj w lodówce.

Zobacz:

Zakwas buraczany – domowy eliksir zdrowia ->>

Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony, żurek i barszcz biały ->>

Żurek staropolski z białą kiełbasą ->>

Zakwas na żurek - to warto wiedzieć

Zakwas na żurek to nic innego jak sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Zakwas fermentuje dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego.

Jaką mąka wybrać na zakwas do żurku?

Do żurku używa się mąki żytniej. Kupując mąkę trzeba zwrócić uwagę na typ mąki. Im wyższa liczba przy typie mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 na zakwas na żurek będzie najlepszym wyborem.

Zakwas na żurek – porady

- Dodanie kromki chleba na zakwasie sprawi, że zakwas szybciej się zakisi.
- Zioła sprawią, ze zakwas na żurek będzie bardziej aromatyczny. Idealnie pasują liście laurowe, ziela angielskie i czosnek. Czosnek ma właściwości bakteriobójcze. Dzięki temu proces fermentacji zakwasu na żurek wydłuży się. Na koniec do gotującego się żurku warto dodać suszony, otarty majeranek.

Jak przechowywać zakwas na żurek?

Może się zdarzyć, że źle przechowywany zakwas może spleśnieć. Dlatego warto zamieszać go od czasu do czasu i powąchać. Zakwas na żurek będzie zepsuty, gdy zamiast przyjemnego, owocowego aromatu wyczujemy mocny zapach amoniaku lub siarki. Na wierzchu może pojawić się pleśń albo brązowa skorupa. Żeby zakwas na żurek nam nie spleśniał trzeba go przechowywać w dobrze wygotowanym słoiku. Następnie słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Po ukiszeniu wlewamy zakwas na żurek do przygotowywanej zupy.

Jak długo można przechowywać zakwas na żurek?

Domowy zakwas na żurek można przechowywać w lodówce przez około dwa tygodnie. Należy obserwować w jaki sposób zachowuje się zakwas na żurek i czy nadaje się do wykorzystania.