Owsianka to danie, które warto wprowadzić do codziennej diety nie tylko przez walory smakowe! Jest zdrowa, pożywna i syci na wiele godzin. Jednak nie zawsze mamy na nią ochotę, dlatego przychodzimy z pomocą i proponujemy owsiankę w zupełnie innym wcieleniu! Sprawdź 5 przepisów na pieczoną owsiankę!

Pieczona owsianka – podstawowy przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 ml płatków owsianych
  • ½ kubka ulubionego mleka
  • ½ kubka jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru lub miodu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180ᵒC.
  2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy.
  3. Następnie składniki przekładamy do naczynia do zapiekania lub do dwóch kokilek.
  4. Pieczemy przez 20-30 minut.

Przepis ten można dowolnie modyfikować dodając do niego różne składniki – owoce, orzechy, ulubione przyprawy i słodycze.

Pieczona owsianka z bananami  i z masłem orzechowym – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 ml płatków owsianych
  • ½ kubka ulubionego mleka
  • ½ kubka jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie: ulubione orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180ᵒC.
  2. Banana i czekoladę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy.
  3. Następnie składniki przekładamy do naczynia do zapiekania lub do dwóch kokilek.
  4. Pieczemy przez 20-30 minut.

Pieczona owsianka jak szarlotka – przepis

Składniki (na 2 porcje):

Zobacz również:

  • 250 ml płatków owsianych
  • kubek ulubionego mleka
  • ½ kubka jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
  • opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego, garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180ᵒC.
  2. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
  3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  4. Połowę jabłka dodajemy do masy, resztę odkładamy na bok.
  5. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego, resztę jabłek układamy na wierzchu.
  6. Owsiankę pieczemy około 30-40 minut. Doskonale smakuje w towarzystwie lodów waniliowych i świeżych owoców.

Pieczona owsianka czekoladowa – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 ml płatków owsianych
  • ½ kubka ulubionego mleka
  • ½ kubka jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego  
  • 2 łyżki kakao
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • opcjonalnie: pół kubka mrożonych wiśni

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180ᵒC.
  2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki.
  3. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy wiśnie i ponownie mieszamy.
  4. Masę rozkładamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania.
  5. Pieczemy przez 20-30 minut.

Pieczona owsianka owocowa – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 ml płatków owsianych
  • ½ kubka ulubionego mleka
  • ½ kubka jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 2/3 kubka ulubionych mrożonych lub świeżych owoców leśnych
  • opcjonalnie: posiekane orzechy i wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180ᵒC.
  2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do kokilek lub naczyń do zapiekania. Masę można posypać wiórkami kokosowymi lub możemy do niej dodać posiekane orzechy.
  3. Pieczemy 20-30 minut.

Sprawdź też: