Brak pomysłu na obiad lub kolację? Zrób zapiekankę makaronową! Jest to danie, które świetnie smakuje i jest banalnie proste w wykonaniu.
Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu
- 500 ml passaty pomidorowej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, ½ łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 245 g mozzarelli
- Bazylia 4-5 gałązek
Sposób przygotowania:
- Gotujemy makaron al dente, odcedzamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180ᵒC.
- Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszklą. Dodajemy przyprawy, wlewamy passatę i dodajemy pół szklanki wody.
- Sos mieszamy z makaronem, dodajemy posiekaną świeżą bazylię i przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
- Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy je na makaronie.
- Pieczemy około 10-15 minut.
Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem
Składniki:
- ½ kg piersi z kurczaka
- ½ kg brokuła
- 300 g ulubionego makaronu
- 100 g startego sera żółtego
- 1 łyżka pszennej mąki
- 100 ml bulionu w płynie
- 2 łyżki oliwy
- Przyprawy: suszony czosnek, papryka słodka, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Brokuł dzielimy na różyczki i podgotowujemy przez około 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Mięso kroimy w paski i wkładamy do miski. Wlewamy oliwę i dodajemy przyprawy. Mieszamy, a następnie podsmażamy do zarumienienia na patelni.
- Bulion podgrzewamy i zaprawiamy z mąką.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy do niego makaron, brokuły i kurczaka. Zalewamy bulionem, posypujemy serem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- opakowanie ulubionego makaronu
- 135 g sera feta
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chili, oregano
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente.
- Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy szpinak i zmniejszamy na mały ogień, aby mógł się rozmrozić.
- Dodajemy posiekane ząbki czosnku i całość podsmażamy.
- Szpinak mieszamy z makaronem i pokrojonym serem feta.
- Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Jajka mieszamy z jogurtem i przyprawami. Polewamy makaron. Na całości układamy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę.
- Pieczemy przez 20-25 minut w 180ᵒC.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, ¼ łyżeczki chili i pieprzu
- 400 g ulubionego makaronu
- 800 g pomidorów malinowych
- 400 g żółtego sera
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę z czosnkiem aż się zeszkli.
- Dodajemy mielone mięso i przyprawy. Mieszamy i podsmażamy przez około 10 minut.
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na ugotowany makaron wykładamy mięso.
- Pomidory kroimy na kawałki (możemy je obrać ze skórki) i układamy na całej powierzchni naczynia.
- Żółty ser ścieramy na dużych oczkach i układamy na wszystkich składnikach.
- Pieczemy w 180ᵒC przez 30-35 minut.
Zapiekanka makaronowa z serem żółtym i pieczarkami
Składniki:
- 20 muszli makaronowych conchiglioni
- 500 g pieczarek
- duża cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- ser żółty
- puszka krojonych pomidorów
Sposób przygotowania:
- Muszle gotujemy al dente. Odkładamy do ostygnięcia.
- Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Doprawiamy do smaku. Gdy pieczarki się podsmażą, włączamy patelnię i czekamy aż masa przestygnie.
- Muszle napełniamy farszem i układamy jedną obok drugiej w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Pomidory miksujemy i zalewamy nimi muszle.
- Pieczemy przez 30 minut w 180ᵒC.
- Posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 5 minut, aż ser się rozpuści.
Komentarze