Brak pomysłu na obiad lub kolację? Zrób zapiekankę makaronową! Jest to danie, które świetnie smakuje i jest banalnie proste w wykonaniu.

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, ½ łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 245 g mozzarelli
  • Bazylia 4-5 gałązek

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy makaron al dente, odcedzamy.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180ᵒC.
  3. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszklą. Dodajemy przyprawy, wlewamy passatę i dodajemy pół szklanki wody.
  4. Sos mieszamy z makaronem, dodajemy posiekaną świeżą bazylię i przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
  5. Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy je na makaronie.
  6. Pieczemy około 10-15 minut.

Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • ½ kg brokuła
  • 300 g ulubionego makaronu
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • 100 ml bulionu w płynie
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawy: suszony czosnek, papryka słodka, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł dzielimy na różyczki i podgotowujemy przez około 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  3. Mięso kroimy w paski i wkładamy do miski. Wlewamy oliwę i dodajemy przyprawy. Mieszamy, a następnie podsmażamy do zarumienienia na patelni.
  4. Bulion podgrzewamy i zaprawiamy z mąką.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy do niego makaron, brokuły i kurczaka. Zalewamy bulionem, posypujemy serem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • opakowanie ulubionego makaronu
  • 135 g sera feta
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chili, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy szpinak i zmniejszamy na mały ogień, aby mógł się rozmrozić.
  3. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i całość podsmażamy.
  4. Szpinak mieszamy z makaronem i pokrojonym serem feta.
  5. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  6. Jajka mieszamy z jogurtem i przyprawami. Polewamy makaron. Na całości układamy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę.
  7. Pieczemy przez 20-25 minut w 180ᵒC.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, ¼ łyżeczki chili i pieprzu
  • 400 g ulubionego makaronu
  • 800 g pomidorów malinowych
  • 400 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę z czosnkiem aż się zeszkli.
  3. Dodajemy mielone mięso i przyprawy. Mieszamy i podsmażamy przez około 10 minut.
  4. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Na ugotowany makaron wykładamy mięso.
  6. Pomidory kroimy na kawałki (możemy je obrać ze skórki) i układamy na całej powierzchni naczynia.
  7. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach i układamy na wszystkich składnikach.
  8. Pieczemy w 180ᵒC przez 30-35 minut.

Zapiekanka makaronowa z serem żółtym i pieczarkami

Składniki:

  • 20 muszli makaronowych conchiglioni
  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • ser żółty
  • puszka krojonych pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Muszle gotujemy al dente. Odkładamy do ostygnięcia.
  2. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Doprawiamy do smaku. Gdy pieczarki się podsmażą, włączamy patelnię i czekamy aż masa przestygnie.
  4. Muszle napełniamy farszem i układamy jedną obok drugiej w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  5. Pomidory miksujemy i zalewamy nimi muszle.
  6. Pieczemy przez 30 minut w 180ᵒC.
  7. Posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 5 minut, aż ser się rozpuści.