Zapiekanka z duszoną cebulą na spodzie z chleba

Przepis na: 4-6 porcji
Przygotowanie: 50 min

Składniki:

  • 8 średniej wielkości cebul, pokrojonych w cienkie piórka
  • czerstwa bagietka lub bułka paryska
  • 300 ml śmietany 36%
  • 100 g czarnych oliwek grubo posiekanych
  • 100 ml oliwy
  • 100 g startego sera typu gruyère
  • 10 filetów anchois
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek octu jabłkowego
  • 4 liście laurowe
  • płaska łyżeczka tymianku suszonego,
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1. Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć cebule, tymianek i liście laurowe. Smaż na średnim ogniu ok. 6 min, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
2. Wlej ocet, zmniejsz ogień i smaż 20 min. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dołóż przeciśnięty czosnek.
3. Jajka ukręć ze śmietaną i solą. Bagietkę pokrój na grube kromki. Ułóż na nich grubą warstwę cebuli.
4. W naczyniu do zapiekania rozłóż grzanki tak, aby wypełniły je w całości. Dołóż posiekane anchois. Obsyp oliwkami i polej śmietanową zalewą. Wierzch obsyp serem. Piecz 30 min w 200 st. C. Podawaj na ciepło.