Zapiekanka z tortellini pod warzywami - przepis
Składniki:
- 25 dag pierożków tortellini
- 1 bakłażan
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól morska
- 1 papryczka chili (w oliwie lub świeża)
- 15 dag startego żółtego sera salami
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Tortellini gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy. Wykładamy na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obieramy i siekamy. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Chili siekamy.
- Na 3 łyżkach oleju szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy bakłażana i cukinię. Dusimy do miękkości. Doprawiamy cukrem, ziołami i solą. Dodajemy przecier i chili, dusimy 5 minut.
- Warzywa przekładamy na tortellini. Posypujemy serem. Pieczemy 15 minut w 180°C. Posypujemy natką.
Ten przepis i wiele innych znajdziecie w najnowszym numerze "Zdrowie na talerzu" 1/2019
Komentarze