Prosciutto to doskonale znana miłośnikom kuchni włoskiej szynka, która swoim rodowodem sięga północnych granic Italii, a dokładniej miasta Parma. "Prosciutto charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem, który zawdzięcza ona specyfice swojego przygotowania. By ją przyrządzić, hodowcy wykorzystują specjalny sposób karmienia najlepszych okazów świń. Dla hodowców szczególnie ważne jest, by nie były one zbyt tłuste. Takie mięso jest następnie nasalane i poddane procesowi leżakowania", opowiada Piotr Murawski. Taka szynka smakuje idealnie w roli przystawki, ale również jako baza do przygotowania dania głównego, jak na przykład pysznej zapiekanki z dodatkiem brokułów:

Zapiekanka ziemniaczana z szynką parmeńską i brokułami

Składniki:

•    700 g ziemniaków
•    1 cebula średniej wielkości
•    1 brokuł
•    200 ml 18% śmietany
•    100 g szynki parmeńskiej
•    100 g sera żółtego
•    3 oleju

Sposób przygotowania:

1.    Obierz ze skórki ziemniaki i przekrój je w plasterki. Pokrój w piórka cebulę, a brokuły w mniejsze różyczki i przez 3 minuty parz w gotującej się wodzie.
2.    Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu cebulę. Następnie dorzuć śmietanę, ziemniaki. Wszystkie składniki zagotuj, mieszając do chwili, aż sos stanie się gęsty.
3.    Ułóż część ziemniaków na dnie naczynia żaroodpornego i z wierzchu obsyp pokrojoną w drobne paski szynką. Przełóż drugą część ziemniaków, a na wierzchu ułóż brokuły. Wszystko obsyp dodatkowo serem.
4.    Zafoliuj żaroodporne naczynie i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Przez około 40 minut piecz danie. Zdejmij folię na 10 minut przed upływem tego czasu.