Podstawą kogla mogla są składniki dobrej jakości. Klasyczny kogel mogel to przysmak królujący w czasach, gdy na półkach sklepowych nic nie było. Ten przepis nie jest aż tak popularny, chociaż smakuje równie dobrze. Sprawdźcie sami!

Kogel mogel – przepis

Przepis na dwie porcje

Składniki:

  • 100 g owoców, np. malin
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • 2-3 łyżki cukru
  • Opcjonalnie łyżeczka kakao do wersji czekoladowej

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Umyj owoce i ułóż je w foremkach do zapiekania.
  3. Umyj jajka, rozbij je i oddziel żółtka od białek.
  4. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj cukier i opcjonalnie kakao.
  5. Masę ucieraj trzepaczką lub mikserem.
  6. Gdy uzyskasz puszystą masę, przełóż ją do foremek tak, aby zakryć owoce.
  7. Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez około 10 minut.

Deser najlepiej smakuje na ciepło, smacznego!