Poniedziałek: owsianka czekoladowo - bananowa
Podgrzej pół litra mleka. Do gotującego się dodaj 6 łyżek płatków owsianych i około 5 dag wiórków kokosowych. Całość gotuj przez około trzy minuty. Obranego banana zmiksuj z 5 dag orzechów włoskich, dodaj cztery łyżki startej czekolady. Wolisz słodszą? Opcjonalnie możesz udekorować porcję owsianki odrobiną bitej śmietany.
Wtorek: owsianka o smaku capuccino
Włóż do słoika 3/4 szklanki płatków owsianych, łyżkę cukru pudru, 10 g capuccino, kilka kostek czekolady. Zalej mlekiem i potrząśnij słoikiem, by wymieszać składniki. Wstaw na całą noc do lodówki. Rano dodaj ulubione owoce - i gotowe!
Środa: owsianka wiśniowo - kokosowa
Upraż wiórki kokosowe na suchej patelni (ok 5 dag). Zagotuj w rondelku pół szklanki mleka z 2 łyżkami syropu, dodaj ok. 10 dag płatków owsianych. Do gotującej się masy dodaj wiórki kokosowe i garść wiśni. Smacznego!
Czwartek: owsianka z mango i mandarynkami
Wymieszaj 200 ml mleka kokosowego z 300 ml wody, dopraw odrobiną cukru waniliowego. Dodaj 10 łyżek płatków owsianych i odrobinę cukru do smaku. Gotuj przez 3 minuty. Wyłóż owsiankę na miseczkę i dodaj mango, mandarynki, kiwi. Posyp orzechami i wiórkami kokosowymi.
Piątek: owsianka waniliowa z bananami
Upraż płatki migdałowe (ok. 5 dag) na suchej patelni. Zagotuj 3/4 litra mleka ze szczyptą soli i wanilią. Dodaj 20 dag płatków owsianych. Gotuj przez 2-3 minuty. Zmiksuj masę z dwoma bananami. Przelej do mniejszych miseczek i udekoruj truskawkami.
Sobota: owsianka z suszoną żurawiną
Zagotuj pół litra mleka. Dodaj 8 łyżek płatków owsianych i 6 łyżeczek suszonej żurawiny. Gotuj około 2 minut. Zmniejsz temperaturę do minimum i zostaw pod przykryciem jeszcze na 10-15 minut.
Niedziela: owsianka z bananem i rodzynkami
Zagotuj szklankę mleka, dodaj 5 łyżek płatków owsianych i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego drobno banana, pół łyżki rodzynek i trochę wiórków kokosowych do smaku. Odstaw owsiankę z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Gotową podawaj z ulubionymi owocami.
Komentarze