Zioła uprawiane w domu są bardzo praktycznym elementem dekoracyjnym. Jesienią i zimą kupujemy je w supermarketach, ponieważ są łatwo dostępne i wyglądają na zdrowe i zadbane. Niestety często po powrocie do domu okazuje się, że rośliny nie wytrzymują nawet tygodnia. Zobaczcie, co zrobić, aby cieszyć się sklepowymi ziołami jak najdłużej!

Zioła w doniczkach – dlaczego tak szybko więdną?

Zioła, zanim trafią do sklepu, są uprawiane w szklarniach. Mają tam wszystko czego potrzebują i nie są przygotowane na życie w innych, sklepowych lub domowych warunkach. Pakowane w niewielkie doniczki, źle traktowane w drodze ze szklarni do sklepu mizernieją i potrzebują szybkiej pomocy, aby mogły przetrwać.

Zioła w doniczkach – jak je uratować?

Jeżeli chcemy, aby nasze zioła przetrwały, musimy je przesadzić. Warto zrobić to od razu po powrocie do domu. Sklepowe zioła mają podłoże przystosowane do warunków w szklarni oraz wielkość doniczki dopasowaną do transportu.

Doniczka: powinna być większa niż sklepowa. Bazylia, tymianek i majeranek powinny mieć doniczkę wysoką na co najmniej 12 centymetrów, a melisa, estragon i rozmaryn potrzebują naczynia o głębokości co najmniej 20 centymetrów.

Ziemia: na dnie ze żwirku lub potłuczonych doniczek wysypujemy na przykład zwykłą ziemię doniczkową.

Uwaga! Nie używamy ziemi do kwiatów, która jest zasilona sztucznymi nawozami i może nam zaszkodzić.

Podlewanie: zioła należy podlewać obficie, co 2-3 dni. Jeżeli w podstawce jest nadmiar wody, należy go wylać około 45-60 minut po podlaniu.

Nawożenie: gdy listki zaczną blednąć, możemy dać roślinie np. pokruszone skorupki jajek. Powinniśmy unikać nawozów do kwiatów, które zawierają sztuczne składniki mogące nam zaszkodzić.

Zioła w doniczkach – gdzie je postawić?

Zioła pod wpływem słońca zaczynają kwitnąć, a nie tego chcemy, dlatego lepiej unikać całodniowej ekspozycji słonecznej. Ziołom wystarczy godzina słońca dziennie.

Zioła w doniczkach – o czym warto pamiętać?

  • Obcinając zioła, zostawiaj 6-centymetrowy odcinek łodyżki.
  • Listki zawsze zrywaj z samej góry, nawet jeżeli są niewielkie. Wzmocni to całą roślinę i będzie ładniej rosła.
  • Mięta lubi dominować, dlatego posadź ją osobno. Resztę ziół możesz zasadzić w jednej, większej doniczce.
  • Regularnie usuwaj suche liście i gałązki i sprawdzaj czy nie pojawiły się na nich plamki chorobowe lub pleśń.
  • Jeżeli na roślinie pojawią się zalążki kwiatów, zerwij je. Roślina powinna skupić się na produkcji liści.
  • Jeżeli zioła przetrwają zimę w domowej doniczce, wiosną możesz przesadzić je do ogrodu lub wynieść na balkon.
  • Jeżeli chcesz zrezygnować z hodowania danego zioła, ususz je i wykorzystaj do gotowania później.