Jajka w różnych odsłonach, puszyste babki czy aromatyczny żurek z białą kiełbasą królują na większości wielkanocnych stołów. Zupa chrzanowa jest idealnym sposobem na wprowadzenie czegoś nowego do naszego świątecznego jadłospisu.

Zupa chrzanowa – przepis

Składniki:

  • ½ kg kości wędzonych
  • 1 marchew                                              
  • ½ średniego selera
  • 2 l wody           
  • 3 szt. liści laurowych
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego                                    
  • 1 mały słoiczek chrzanu                                                  
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%                       
  • 1 łyżka mąki                                                     
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • 3 ząbki czosnku                                               
  • 1 łyżka konfitury żurawinowej                        
  • jajka ugotowane na twardo (kurze lub przepiórcze)
  • 1 bagietka do odpieku np. Dan Cake 
  • opcjonalnie podsmażony na patelni bekon

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka z wodą wkładamy kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i gotujemy,  aż mięso przy kości będzie miękkie.
  2. Wyciągamy kości. Do wywaru dodajemy chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Pod koniec gotowania zupy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i konfiturę żurawinową.
  4. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i z grzankami z bagietki do odpieku Dan Cake (bagietkę kroimy w kromki i podpiekamy na złoty kolor w piekarniku). W tym samym czasie możemy przygotować bekon. 
  5. Do zupy możemy dodać pokrojone mięso z kości wędzonych.

Smacznego!