Buraki to źródło energii i wielu cennych witamin. Wspierają pracę serca, działają antynowotworowo, odkwaszają organizm. Do tego są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Jak je wykorzystać? Możemy zrobić z nich przepyszny, jesienny krem. Poznajcie nasz przepis!

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 700 g ziemniaków
  • 2 średniej wielkości marchewki 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta cukru, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sok z ½ cytryny

opcjonalnie do ozdoby: pestki słonecznika i pokruszony kozi ser

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do garnka. Zalewamy je 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 30 minut pod przykryciem.
  2. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze godzinę.
  3. Czekamy aż zupa ostygnie, blendujemy ją, dodajemy oliwę, cukier oraz sok z cytryny.
  4. Zupę podgrzej i delektuj się jej smakiem. Smacznego! 

Zobacz też: