Zupa krem z dyni i gruszki - przepis

Składniki:

  • 1 kg obranej ze skórki dyni
  • 4 duże gruszki
  • 2 marchewki
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki śmietanki Łaciata 12%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i gruszkę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy dynię i marchewkę. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pietruszkę, dynię z marchewką i gruszkę – czekamy, aż będą miękkie. Po tym czasie dodajemy przyprawy. Całość blendujemy. Na sam koniec dodajemy śmietankę. Voilà!