Swoją popularność zupa minestrone zawdzięcza niezwykłemu aromatowi, który pochodzi z połączenia warzyw takich jak: papryka, cukinia, cebula i kapusta. Przepis ten bazuje na sezonowości, dlatego wybierajmy świeże produkty. Sposób podawania zupy jest dowolny – świetnie sprawdzi się z ryżem, makaronem czy kaszą. Skład zupy różni się w zależności od regionu Włoch, jednak jedno jest wspólne – ma być zdrowo i kolorowo.

Zupa minestrone z kapustą

Składniki:

  •     kapusta włoska – 0,5 sztuki
  •     pomidory z puszki - 1 opakowanie
  •     bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  •     cebula - 2 sztuki
  •     woda – 1,5 litra
  •     ząbki czosnku - 2 sztuki
  •     cukinia - 1 sztuka
  •     papryka czerwona - 1 sztuka
  •     papryka żółta - 1 sztuka
  •     bazylia – 0,5 pęczka
  •     oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  •     starty parmezan - 80 gramów
  •     oregano - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

    Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
    W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.
    Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.
    Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki bulionu, które podkreślą smak gotowego dania i oregano.
    Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.
    Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.