W zależności od tego, jakie owoce lubimy najbardziej, możemy naszą zupę dowolnie modyfikować. Podobnie jest z dodawaniem śmietany . Dzięki temu zupa owocowa może być stworzona w stu procentach pod nas i nasze preferencje. Dlatego też przygotowałyśmy uniwersalny przepis, który każdy może dopasować do siebie.

Zupa owocowa – przepis

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 750 g wybranych owoców (wiśni, truskawek, jagód, porzeczek, jeżyn, jabłek, gruszek)
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 250 ml śmietany 30% lub jogurt naturalny
  • cukier według uznania, ilość zależy od tego jak słodkie są owoce
  • 200 g ulubionego makaronu

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy owoce (sprawdź jak to robić tutaj), przekładamy je do garnka, wlewamy wodę i sok jabłkowy. Dodajemy cukier. Gotujemy.
  2. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  3. Zagotowaną zupę zdejmujemy z palnika, ponieważ najczęściej je się ją na zimno.
  4. Po ostudzeniu zabielamy zupę. Możemy to zrobić od razu w garnku lub już na talerzu dodając łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Ten krok można całkowicie pominąć.
  5. Do miski wkładamy makaron i wlewamy zupę.