Żurawina - właściwości dla zdrowia

Pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi

To dzięki odpowiednim proporcjom sodu i potasu – dwóch minerałów, które mają właściwości regulujące ciśnienie krwi. Dieta dostarczająca dużo sodu może podwyższyć ciśnienie, za to dieta bogata w potas wpływa na jego obniżenie. Jednym ze sposobów na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia jest więc jedzenie produktów, które zawierają więcej potasu niż sodu, takich jak żurawina. Utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi może zmniejszyć ryzyko udaru, jednej z częstszych chorób układu krwionośnego.

Zmniejsza poziom cholesterolu

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Winsconsin oraz Uniwersytecie Cornell żurawina amerykańska posiada właściwości mogące wpłynąć na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu. W czasie jednego z testów przeprowadzonych na dwóch grupach ludzi: pierwszej pijącej niskokaloryczny sok żurawinowy oraz drugiej spożywającej placebo, zaobserwowano znaczną redukcję poziomu cholesterolu u osób znajdujących się w pierwszej grupie.  

Wspiera układ moczowy

Jest naturalnym i bardzo skutecznym lekarstwem na infekcje dolnych dróg moczowych. Problem ten dotyka wiele kobiet, głównie między 20 a 50 rokiem życia. Szacuje się, że nawet połowa z nas przechodzi zapalenie pęcherza przynajmniej raz w życiu. Sprzyja temu niestety również wakacyjny wypoczynek nad morzem (zwłaszcza w Polsce) – chłodne kąpiele i zmienna pogoda to idealne warunki dla bakterii Escherichia coli, która wywołuje stan zapalny. Żurawina amerykańska zawiera proantocyjanidy, związki chemiczne, które uniemożliwiają przyleganie bakterii do ścianek układu moczowego. Dzięki temu są one wypłukiwane z organizmu jeszcze zanim wystąpi infekcja. Wystarczy dwa razy w ciągu dnia spożyć porcję żurawiny amerykańskiej (np. 350 ml soku lub 40 g suszonych owoców), żeby skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości.

Zapobiega miażdżycy

Nasze żyły i tętnice wyłożone są śródbłonkiem, który ulega uszkodzeniu pod wpływem oksydantów (aktywnych składników tlenu) i stanów zapalnych. Z czasem do uszkodzonych miejsc może przywierać cholesterol, który nawarstwiając się zmniejsza przepustowość naczyń krwionośnych, powodując m.in. miażdżycę.  Z badań przeprowadzonych  na Uniwersytecie Tufts, USA, wynika, że antyoksydanty zawarte w żurawinie amerykańskiej chronią komórki śródbłonka przed uszkodzeniami. Co więcej, antocyjany, które nadają żurawinie piękną czerwoną barwę, mogą łagodzić infekcje – kolejny czynnik sprzyjający osadzaniu się cholesterolu w żyłach i tętnicach.

Dodaje energii

Żurawina amerykańska przypadnie do gustu również entuzjastom aktywnego wakacyjnego wypoczynku. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska na górskim szlaku lub podczas innych pieszych wędrówek. Garść suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej) (40 g) to około 128 kalorii, które zapewnią wystarczającą ilość energii na około 20 minut spaceru po górach albo 15 minut intensywnej wspinaczki.

Przepisy na dania z żurawiną

Suszone owoce żurawiny amerykańskiej to nie tylko zdrowa alternatywa dla słodkości i innych niezdrowych przekąsek. Można je również wykorzystać w kuchni, urozmaicając smak potraw – zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko.

Budda bowl z piersią z kurczaka i żurawinowym dresingiem

przepisy-z-żurawiną

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 9 łyżek stołowych oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 700 g słodkich ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 200 g kubka jogurtu naturalnego
  • 150 g kubka świeżej żurawiny
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml soku żurawinowego
  • 4 filety z piersi kurczaka (około 150g)
  • 2 główki kalafiora (około 400 g każda)
  • główka brokułu (około 400 g każda)

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piec do 220 stopni C. Odsącz ciecierzycę. W misce wymieszaj ją z 3 łyżkami oleju, kolendrą, kminem I łyżeczką soli. Połóż pergamin na blasze i rozprowadź mieszankę ciecierzycy na jej połowie. Obierz i umyj słodkie ziemniaki i pokrój je w cienkie plastry. Rozłóż plastry na drugiej części blachy i podlej 2 łyżkami oleju. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 20 minut.

2. W międzyczasie, wymieszaj 2 łyżki żurawiny z cukrem, sokiem z cytryny, sokiem żurawinowym i jogurtem naturalnym.

3. Umyj mięso i odsącz. Pokrój w małe kąski. Dopraw solą I pieprzem. Rozgrzej 4 łyżki oleju na patelni. Smaż mięso przez około 4 minuty mieszając. Odstaw na bok.

4. Umyj i wypłucz kalafiora oraz brokuła. Pokrój dobrze różyczki kalafiora. Odetnij florki brokuła od rdzenia, umyj je i gotuj na dużym ogniu przez 4 minuty. Wyjmij brokuły z garnka. Gotuj kalafiora w słonej wodzie przez 3-4 minuty.

5. Wyłóż ciecierzycę i słodkie ziemniaki, kalafiora, brokuł i pozostałą żurawinę do misek. Połóż kurczaka na wierzchu. Podawaj z jogurtem żurawinowym.

Ciasto ze słodkich ziemniaków z polewą żurawinową

ciasto-z-żurawiną

Składniki:

  • 70 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • Sól
  • 1/2 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 600 g  słodkich ziemniaków
  • 1 łyżka stołowa cynamonu
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżki stołowej mielonego imbiru
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta mielonego pimentu
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 1  paczka żelatyny
  • 150 ml soku z żurawiny
  • 40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
  • Cukier puder dla ozdoby

Przygotowanie:

1. Pokrój masło w kostkę. Dodaj do mąki wraz z proszkiem do pieczenia i ½ łyżki soli. Dodaj ¼ kubka wody. Jeśli ciasto jest nadal za suche dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Uformuj ciasto w kulki, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, w momencie gdy ciasto się schładza, obierz, umyj i pokrój słodkie ziemniaki. Gotuj w wrzącej wodzie przez około 20 minut aż będą gotowe. Następnie odlej wodę i ostudź ziemniaki.

3. Posyp blat mąką i rozwałkuj na nim ciasto do średnicy 30 cm. Ułóż na patelni do ciasta posmarowanej masłem i mąką. Uklep ciasto na patelni , przy pomocy kciuka i palca wskazującego formuj ciasto na krawędziach co 2 cm aby ozdobić wypiek. Przykryj ciasto pergaminem i połóż odważniki. Wypiekaj ciasto przez około 20 minut na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. W międzyczasie, ugnieć słodkie ziemniaki na puree z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej, jednej łyżki soli,imbiru, ekstraktu waniliowego, pimentu i jajek. Wyciągnij ciasto z piekarnika, zdejmij pergamin i odważniki. Wylej puree na ciasto i piecz przez 50 minut w 200 stopniach. Po 40 minutach pokryj ciasto folią aluminiową. Po wypieczeniu wyjmij i ostudź ciasto.

5. Przygotuj żelatynę w proszku w małej ilości wody, zgodnie z instrukcją. Podgrzej sok żurawinowy w małym garnku. Dodaj żelatynę i mieszaj. Dodaj suszoną żurawinę.Po zagotowaniu ostudź mieszankę i polewaj ciasto gdy nadal jest ciepła. Odstaw na 30 minut do wystygnięcia. Posyp ciasto cukrem pudrem.

Warto wiedzieć...

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, oprócz walorów smakowych mają także wiele cennych dla zdrowia właściwości. Są jednym z trzech najbogatszych źródeł potasu, nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu i mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu wpływają stabilizująco na poziom cukru we krwi. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca, zawałom, udarom i nowotworom oraz spowalniają zmiany związane z chorobą Alzheimera. Zawierają mnóstwo błonnika.

bataty
Bataty, czyli słodkie ziemniaki. Fot. Shutterstock

Więcej informacji na:

https://www.facebook.com/zurawinaamerykanska/

https://www.facebook.com/slodkieziemniaki/