Żurek staropolski z białą kiełbasą - składniki

- 200 g śmietany kwaśnej 18% np.„Piątnica”
- 200ml śmietanki słodkiej 30%
- ½ kg kości wędzone od schabu
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka                                                         
- ¼  średniego selera
- ok. 3l wody
- 3 szt. liścia laurowego
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 butelka ok. 500ml gotowego zakwasu - żurek
- 1 cebula
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 0,7kg kiełbasy białej surowej
- jajka ugotowane na twardo

Żurek staropolski z białą kiełbasą - przygotowanie

1. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.

2. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem.

3. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.

--

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.