Babka drożdżowa z lukrem

porcja: 379 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 12 porcji

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 60 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka letniego mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 g rodzynek
  • tłuszcz i mąka do formy

Lukier:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • białko
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie babki drożdżowej:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Odstawić. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić. Przestudzić.
Mąkę przesiać. Dodać rozczyn, żółtka z cukrem i letnie mleko. Wymieszać. Dodać masło i ekstrakt waniliowy.
Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki lub końcówek miksera.
Dodać opłukane i osączone rodzynki. Wymieszać.
Ciasto odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcie.
Gdy podwoi objętość, przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Odstawić ponownie na 20 minut, a następnie piec ok. 40 minut w 180°C. Wystudzić.
Cukier puder zmiksować z białkiem i sokiem z cytryny. Lukrem posmarować babkę. Zostawić do zastygnięcia.