Babka piaskowa - składniki (na 2 babki średniej wielkości):

  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • ok. 1 i 1/3 szklanki cukru
  • duży cukier waniliowy
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • mąka i tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania

Babka piaskowa - przygotowanie

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtka. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia.

2. Cztery łyżki mleka odlewamy i mieszamy w nim kakao. Stopniowo do żółtek utartych z cukrem i tłuszczem dodajemy mąkę i dolewamy mleko (bez kakao); mieszamy (łyżką).

3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w mleku. Formy do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką.

4. Wlewamy jasne ciasto, a następnie dodajemy ciemne. Wierzch wyrównujemy. Babkę wstawiamy do  nagrzanym do 160 st. C. Pieczemy ok. 50 minut (bez termoobiegu). Ostudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem. 

babka-piaskowa-przepis
Shutterstock

--

Zobacz też: Babka majonezowa - sprawdzony przepis >>>