Babka rumowa - składniki:

Ciasto:

  • 120 g śliwek kalifornijskich
  • 120 ml ciemnego rumu
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu
  • 250 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 200 g gęstej śmietany lub jogurtu
  • Masło do wysmarowania formy i mąka do posypania

Polewa:

  • 60 g masła
  • 80 g cukru demerara
  • 70 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • Śliwki kalifornijskie do dekoracji

Babka rumowa - przygotowanie:

1. Śliwki kroimy w kostkę i zalewamy rumem, można to zrobić dzień wcześniej.

2. Miękkie masło przekładamy do dzieży miksera stacjonarnego, dosypujemy cukier, sól i ucieramy przez min. 20 minut aż cukier trochę się rozpuści a masło mocno pojaśnieje i zrobi się puszyste. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia.

3. Do masła stopniowo dodajemy 1-2 łyżki mąki, miksujemy i dodajemy 1 łyżkę śmietany. Stopniowo dodajemy na zmianę mąkę i śmietanę. Na koniec dosypujemy cynamon.

4. Śliwki dokładnie odsączamy z rumu, zachowując go do polewy a śliwki dodajemy do ciasta. Dokładnie, za pomocą łopatki łączymy i przelewamy do formy do babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia możemy lekko obniżyć temperaturę, żeby babka się nie przypaliła. Babę pieczemy do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z pieca, odstawiamy w formie na 5 minut, następnie delikatnie ją wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.

5. W tym czasie przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy masło, jak będzie płynne dosypujemy 80 g cukru i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dolewamy 3-4 łyżki mleka i rum, podgrzewamy nadal i mieszamy. Następnie zmniejszamy gaz i stopniowo dodajemy cukier puder cały czas ucierając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy stopniowo dolewać mleko i ew. trochę rumu. Masa bardzo szybko zastyga, należy wylać ją na ciasto natychmiast. Jeśli stężeje zupełnie przed wylaniem na ciasto należy ją podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszając i ewentualnie dolewać odrobinę mleka. Polewamy ciasto, dekorujemy pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi.

Babka wielkanocna z rumem i suszonymi śliwkami.

--

Autorką przepisu jest Marieta Marecka.

Źródło: materiały prasowe Californiaprunes.pl