Babka waniliowo-czekoladowa - przepis:

Porcja: 394 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 10 porcji

Składniki:

  • 220 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • tłuszcz i mąka do formy
  • cukier puder

Masło utrzeć z cukrem. Mieszając, dodawać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać do ciasta i lekko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy i piec 40 minut w 180°C. Oprószyć cukrem.