Batoniki z kaszy jaglanej – przepis

Składniki 

  • 50 g masła
  • 4 łyżek miodu
  • 200 g masła orzechowego (najlepiej gładkie)
  • 100 g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 100 g czekolady deserowej
  • do masy, według własnych upodobań, możesz dodać na przykład suszone owoce lub orzechy

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj formę o wyższym boku (my użyłyśmy 23 x 35) i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Do garnka włóż masło i miód, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia masła.
  3. Dodaj masło orzechowe i dalej podgrzewaj.
  4. Pokrojoną czekoladę dodaj do garnka. Poczekaj aż się roztopi i wymieszaj masę.
  5. Wsyp ekspandowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż powstałą masę na formę, wyrównaj ją i wklep, aby wyrównać wierzch.
  7. Włóż do lodówki, aby masa mogła zastygnąć.
  8. Po kilku godzinach masę możesz pokroić na batoniki.

Smacznego!