Biało-czarny sernik z ciasteczkami oreo - przepis

Porcja: 523 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 12 porcji

Spód ciasta: 

  • 330 g ciastek oreo
  • 60 g masła

Wypełnienie: 

  • 200 g białej, czekolady,
  • 250 g dwukrotnie mielonego sera,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml kremówki,
  • 3 łyżki  żelatyny,
  • 150 g ciastek oreo

Dekoracja: szklanka kremówki cukier waniliowy, kilka ciastek oreo

Przygotowanie:

1. Z ciastek przeznaczonych na spód usunąć krem (odłożyć go). Ciastka zmiksować.

2. Wymieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepić obłożoną papierem do pieczenia tortownicę.

3. Wstawić do lodówki.

4. Czekoladę roztopić. Zmiksować razem z serem, mascarpone, kremówką (bez ubijania) i kremem z ciasteczek.

5. Żelatynę rozpuścić w 8 łyżkach gorącej wody. Przestudzić.

6. Całe ciastka drobno pokroić. Żelatynę i ciastka dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać.

7. Masę ułożyć na spodzie z ciastek. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.  

8. Kremówkę na dekorację ubić z cukrem waniliowym. Ciastkami oreo obłożyć tort. Udekorować bitą śmietaną.