PORCJA: 397 kcal
PRZYGOTOWANIE: 55 minut

Składniki na 12 porcji:

  • 1 i 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 12 białek
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 350 g truskawek
  • 350 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Połowę cukru wymieszać z przesianą mąką i solą. Do dużej miski wlać białka, 1/3 szklanki letniej wody, ekstrakt waniliowy oraz wsypać mąkę ziemniaczaną. Mieszać 2 minuty trzepaczką ręczną, a następnie za pomocą miksera ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru, a gdy piana będzie sztywna i szklista, wsypać mąkę pszenną i całość delikatnie wymieszać.

2. Masę przełożyć do formy z kominkiem i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić, nie wyjmując z formy, a następnie schładzać dnem do góry w lodówce co najmniej godzinę.

3. Truskawki opłukać, dobrze osączyć. Usunąć szypułki. Każdy owoc pokroić w plasterki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z formy. Posmarować je z każdej strony kremówką. Obłożyć truskawkami.

biszkopt-z-truskawkami
Zdjęcie: A. Rogalski / "Moje Gotowanie"