Składniki:

  • ok. 5 brzoskwiń,
  • 6 jajek,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • kostka masła,
  • cukier puder do posypania

Wykonanie
Brzoskwinie zalej wrzątkiem, po czym przełóż je do zimnej wody. Odstaw na chwilę, osącz, przetnij na pół i zdejmij skórkę. Połówki owoców pokrój w cząstki. Jajka dobrze ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i  wszystko razem połącz. Masło rozpuść, wystudź, dodaj do ciasta i  wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed podaniem  posyp cukrem pudrem.