1. Borówka zawiera najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw!

Za jedną z podstawowych przyczyn powstawania nowotworów i wielu chorób cywilizacyjnych uważa się wolne rodniki, czyli aktywne formy tlenu, które niszczą błony komórkowe i DNA w organizmie człowieka. Proces ten nazywany jest stresem oksydacyjnym komórek, który odpowiedzialny jest za choroby związane z procesem starzenia, miażdżycę, wiotczenie skóry oraz powstawanie nowotworów. Antyoksydanty chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Według danych z USDA Human Nutrition Research Center on Aging owoce borówki są najbogatszym źródłem antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Dlatego pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także pozwalają zachować dobry wzrok i młody wygląd skóry. Jednym słowem przeciwutleniacze mają istotny wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia.

2. Owoce borówki działają przeciwnowotworowo

Do najkorzystniejszych właściwości prozdrowotnych borówki należy ochrona przed nowotworami. Borówka jest skuteczna w profilaktyce antynowotworowej oraz jako wsparcie w leczeniu raka dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Wzmożona ilość wolnych rodników wywołuje stres oksydacyjny nazywany również stresem tlenowym, który uważa się za jedną z bezpośrednich przyczyn powstawania nowotworów. Antyoksydanty hamują namnażanie się wolnych rodników przez co zapobiegają niszczeniu komórek. 

Wyciąg z borówek chroni zdrowe komórki dzięki temu, że zwiększa podatność komórek nowotworowych na działanie radioterapii. W efekcie komórki rakowe odpowiadają na leczenie szybciej, a terapia staje się bardziej precyzyjna. Podatność na promieniowanie zwiększa substancja o nazwie resweratrol. W przypadku niektórych nowotworów, np. zaawansowanego raka szyjki macicy, napromienianie jest dobrą opcją terapeutyczną. Niestety, zawsze dochodzi do pobocznego uszkodzenia tkanek. Opierając się na wcześniejszych badaniach, analizowaliśmy działanie wyciągu z borówek, by sprawdzić, czy może być wykorzystywany jako promieniouczulacz

3. Borówki zmniejszają ciśnienie krwi  i chronią przed chorobami serca

Ciśnienie krwi jest jednym z najważniejszych wskaźników zdrowia. Niestety co czwarta osoba w Polsce ma nadciśnienie. Powszechnie uważa się, że wysokie ciśnienie jest głównie problemem osób starszych. Jednak coraz częściej okazuje się, że to dotyczy również osób młodszych, a nawet dzieci w wieku szkolnym, które kompletnie nie zdają sobie z tego sprawy. Dobra wiadomość dla wszystkich cierpiących na to schorzenie jest  taka, że regularne spożywanie owoców borówki jest skutecznym wsparciem w leczeniu nadciśnienia, zarówno osób dorosłych, seniorów  oraz  dzieci.  Przeprowadzone badania wskazują, że wprowadzenie nawet porcji w wielkości filiżanki  do codziennej diety może pomóc w redukcji tego problemu.  Naturalną zaletą borówki jest jej smak, dlatego w przypadku dzieci włączenie słodkiego, ale zdrowego owocu do listy ulubionych smakołyków nie powinno być problemem, a przynieść może bardzo pozytywne skutki.

4. Borówki redukują zły cholesterol

Fitoestrogeny zawarte w borówkach oprócz działania antynowotworowego wykazują także korzystny wpływ na układ krążenia, poprzez uszczelnianie i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych oraz poprawę przepuszczalności naczyń włosowatych. Te hormony roślinne posiadają zdolność ochrony organizmu przed nadciśnieniem i rozwojem miażdżycy zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL, a zmniejszając poziom „złego” cholesterolu LDL. Borówka jest dobrym źródłem błonnika, który ma w naszej diecie bardzo duże znaczenie i pełni wiele funkcji. Musi on być stale dostarczany z pożywieniem, gdyż organizm nie jest w stanie go samodzielnie wytworzyć. Błonnik już na etapie trawienia blokuje wchłanianie cholesterolu, który następnie jest po prostu wydalany na zewnątrz. Oprócz tego wydalone zostają także toksyny oraz inne niepotrzebne produkty przemiany materii.

5. Pomagają utrzymać pamięć, koncentrację i wspierają układ nerwowy

Zawarte w borówkach antocyjany mają także zbawienny wpływ na pracę mózgu i znacząco  spowalniają procesy starzenia, co bezpośrednio przekłada się na jakość życia osób w podeszłym wieku.  Jedzenie owoców borówek przyspiesza regenerację komórek i przyczynia się do tworzenia nowych komórek, nawet u osób starszych. Dodatkowo borówki działają uspokajająco i przeciwbólowo, pomagają na spadki nastroju oraz depresję. Te zalety borówek są dobroczynne dla każdego. W wieku dziecięcym owoce borówki pomogą w prawidłowym rozwoju,  dorosłych wesprą w okresach przeciążenia i napięcia, a seniorom dadzą lepszą sprawność umysłową zapobiegając demencji.

6. Borówki wspomagają utratę wagi ciała

Czy istnieją zdrowe słodycze? Absolutnie tak. Borówki mają słodki, łagodny smak oraz zwartą i przyjemną strukturę. Ich kształt oraz fakt, że nie plamią powoduje, że są to owoce stworzone do natychmiastowego i wygodnego spożycia. Można je łatwo podać niczym dropsy, cukierki czy inne mało zdrowe przekąski.  Wiemy, że borówka jest owocem pomocnym w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych m.in. takich jak nowotwory czy choroby układu krwionośnego. Rzadziej mówi się o dobroczynnym wpływie borówki na utrzymanie prawidłowej wagi ciała i wsparciu przy takich schorzeniach jak insulinooporność, czy cukrzyca typu II. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda  oraz Uniwersytetu Wschodniej Anglii odkryli, że owoce bogate w flawonoidy mogą pomóc nam utrzymać zdrową masę ciała, a nawet pomóc w zrzuceniu kilku kilogramów.

7. Borówki zapobiegają cukrzycy

Dotychczasowe badania wskazują też na skuteczność spożywania owoców borówki w prewencji kolejnej choroby cywilizacyjnej jaką jest cukrzyca typu 2.  W British Medical Journal opublikowano badania, których celem było sprawdzenie, czy owoce albo soki owocowe mogą zmniejszać lub zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Zastąpienie 3 porcji soku owocowego na tydzień owocami w takiej samej ilości powodowało zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy o 7%. W odniesieniu do poszczególnych owoców, przy zastąpieniu soku z borówek amerykańskich całymi owocami borówki ryzyko to zmniejszało się o 33%, soku z winogron i rodzynek całymi winogronami i rodzynkami o 19%, a z soku suszonych śliwek całymi suszonymi śliwkami o 18%.

8. Regenerują wzrok

Borówka stosowana jest pomocniczo w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Wyciąg z borówki pomaga siatkówce sprawniej przystosowywać się do zmiennego naświetlenia. Przyspiesza regenerację purpury wzrokowej, co przekłada się na lepsze widzenie po zmroku. Borówka jest stosowana w leczeniu ślepoty nocnej oraz osłabieniu wzroku związanego z nadwrażliwością na światło. Wzmacnia naczynia włosowate w oku, dzięki czemu jest ono lepiej odżywione i ukrwione. Chroni to przed takimi schorzeniami oka jak zwyrodnienie siatkówkizwyrodnieniem plamki żółtej oraz zaćmy, które w podeszłym wieku są głównymi przyczynami ślepoty. Badanie przeprowadzone na 50-ciu osobach ze stwierdzoną zaćmą starczą, którym podawano wyciąg z borówki i witaminę E wykazało, iż u dużej części uczestników postępy choroby spowolniły. Borówki wzmacniają kolagen, a co za tym idzie wszystkie tkanki łączne. Jest to ważna cecha dla osób zagrożonych jaskrą, wynikającą z wysokiego ciśnienia śródgałkowego.

9. Pomagają przy zatruciach trawiennych

Borówki spowalniają ruchy robaczkowe jelit, działają hamująco na rozwolnienie i normalizują pracę układu trawiennego. Mogą być użyteczne podczas grypy jelitowej z powodu swoich naturalnych właściwości przeciwbiegunkowych. Garbniki wchodzące w skład borówek mają działanie przeciwbakteryjne i niszczą szkodliwe szczepy bakterii E Coli. Dzięki znacznej zawartości przeciwutleniaczy (antyoksydantów) wspomagają odporność i zapobiegają infekcjom.

10. Odmładzają i poprawiają wygląd skóry

Borówki są często nazywane eliksirem młodości, ponieważ w znakomity sposób usuwają nadmiar wolnych rodników, przyspieszają regenerację zniszczonych komórek nerwowych oraz pobudzają proces powstawania nowych. W ten sposób opóźnione zostają procesy starzenia, powstawania zmarszczek, a cera staje się ładniejsza, wygląda pięknie i zdrowo. Owoce borówki przydatne są również przy leczeniu infekcji skórnych. Szerokie spektrum witamin, minerałów i różnego typu związków aktywnych wpływa na regenerację, a także pozwala przywrócić naturalną równowagę hormonalną, m.in. przeciwdziałając powstawaniu trądziku. Dzięki tym właściwościom owoce te są doskonałym domowym środkiem na trądzik, a także mogą być wykorzystywane w wielu metodach pielęgnacji urody. Ponadto borówki zawierają cenny resweratrol który jak udowodniono działa korzystnie na zmniejszenie szkód wywołanych nadmiernym promieniowaniem słonecznym, a także może delikatnie przyciemnić odcień cery. Dodatkowo alfa-hydroksykwasy, witamina PP, beta-karoten i witamina C mają zbawienny wpływ na skórę, która była wystawiona na wieloletnie działanie promieni słonecznych. Działanie tych składników powoduje zwolnienie procesów starzenia się skóry, zmniejszenie ryzyka raka skóry oraz regenerację skóry.

--

Źródło: materiały prasowe. Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.