Chleb bananowy - przepis

Składniki

  • 400 g bardzo dojrzałych bananów, bez skórek
  • 100 g cukru lub 150 g ksylitolu
  • 130 g masła orzechowego
  • 200 g białej mąki gryczanej
  • 70 ml mleka roślinnego
  • 40 g mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • Szczypta soli
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo do ułożenia na wierzchu:  jeden lub dwa banany, garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Prostokątną formę o wymiarach 13 cm x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Włóż do miski banany, masło orzechowe, cukier, mleko , sok z cytryny, ocet, ekstrakt waniliowy i przyprawy. Użyj blendera lub malaksera i zmiksuj to na gładką masę.
  3. Wymieszaj w misce mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj tą mieszankę do masy i ponownie wymieszaj, aby połączyć składniki.
  4. Włóż masę do keksówki i ułóż na wierzchu banany pokrojone na 2-3 centymetrowe kawałki i kawałki orzechów włoskich.
  5. Wstaw ciasto do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez około 50-60 minut.
  6. Wystudzone ciasto jest gotowe do spożycia.

Smacznego!