Ciasteczka z witrażem - składniki:

  • galaretki w różnych smakach
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • żółtko

Ciasteczka z witrażem - przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić zagłębienie. Włożyć do niego masło i cukier. Chwilę siekać. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 2 godziny.

Następnie  rozwałkować na dość cienki placek. Foremką wyciąć gwiazdki. Połowie z nich wyciąć w środku otwór. Składać ze sobą po dwie gwiazdki (pełną oraz z dziurką) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 10–15 minut w 180°C. Ciasteczka wyjąć i ostudzić. W dziurki wkładać tężejącą galaretkę. Odstawić do zastygnięcia.

Ciastka z witrażem - wariant z landrynką

Są idealne np. do powieszenia na choince. Robimy je z tego samego ciasta, ale zamiast galaretki dajemy do środka cukierki. W każdej surowej gwiazdce robimy otwór, w który wkładamy pokruszone landrynki. Gwiazdki wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika (200°C). Roztopiony cukierek będzie wyglądał jak kolorowe szkiełko.