Składniki na 8 porcji:

- 800 g twarogu sernikowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
- 4 paczki herbatników typu petit beurre

Dodatkowo do dekoracji:
- tabliczka czekolady, 2 łyżki masła
- 2 łyżki kremówki, płatki migdałów

 

Przygotowanie:

1. Ser utrzeć z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii.

2. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

3. Na blacie ułożyć folię aluminiową, a na niej po sześć herbatników w trzech rzędach (folia powinna nieco wystawać poza herbatniki).

4. 1/3 ciemnej masy odłożyć. Resztą ciemnej masy posmarować ciastka, przykryć warstwą herbatników, a na nich rozsmarować jasną masę. Pośrodku ułożyć resztę ciemnej masy.

5. Za pomocą folii spożywczej podnieść boczne herbatniki tak, by złożyć je w domek. Docisnąć. Całość owinąć folią i wstawić na 12 godzin do lodówki.

6. Czekoladę na dekorację roztopić. Dodać masło i kremówkę. Wymieszać. Polewą posmarować wierzch domku.

7.  Obłożyć płatkami migdałów, by wyglądały jak dachówki. Odstawić na 24 godziny do lodówki.

Zdjęcie: Artur Rogalski