Ciasto czekoladowe z rumem - przepis

Porcja: 446 kcal
Przygotowanie: 65 minut
Na 10 porcji

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 1–1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki maki
  • 200 g orzechów laskowych
  • 3–4 łyżki rumu

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na drobne kawałki. Włożyć do rondelka, dodać masło i mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Dobrze wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i ostudzona czekoladę. Wymieszać z grubo pokrojonymi orzechami i rumem. Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Gorące ciasto pokroić na porcje.