Co będzie potrzebne?
- 200 g ulubionych herbatników
- 85 g masła
- 2 szklanki śmietany 36%
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 opakowanie żelatyny w proszku
- 85 - 100 g cukru
- 200 g kremowego serka śmietankowego
- 200 g sera mascarpone
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- plasterki pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pokruszone herbatniki wymieszaj w misce z masłem. Tak przygotowaną mieszanką wyłóż dno otwieranej tortownicy. Wyrównaj wierzchnią warstwę i odstaw do lodówki na 30 minut.
2. Śmietanę wymieszaną z żelatyną i skórką pomarańczową podgrzej w małym rondelku. Gdy doprowadzisz masę do wrzenia, odstaw na chwilę.
3. Wymieszaj serek śmietankowy z mascarpone i cukrem, dodaj likier pomarańczowy i mieszaj aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodaj do niego śmietanową masę i znów dokładnie wymieszaj.
4. Wyłóż krem na spód z herbatników i odstaw tortownicę na co najmniej 4 godziny do lodówki. Możesz je też zostawić na noc. Po wyjęciu z lodówki udekoruj ciasto plastrami pomarańczy.
Komentarze