Co będzie potrzebne?

  • 200 g ulubionych herbatników
  • 85 g masła
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 opakowanie żelatyny w proszku
  • 85 - 100 g cukru
  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 200 g sera mascarpone
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • plasterki pomarańczy do dekoracji

 

Przygotowanie:

1. Pokruszone herbatniki wymieszaj w misce z masłem. Tak przygotowaną mieszanką wyłóż dno otwieranej tortownicy. Wyrównaj wierzchnią warstwę i odstaw do lodówki na 30 minut.

2. Śmietanę wymieszaną z żelatyną i skórką pomarańczową podgrzej w małym rondelku. Gdy doprowadzisz masę do wrzenia, odstaw na chwilę.

3. Wymieszaj serek śmietankowy z mascarpone i cukrem, dodaj likier pomarańczowy i mieszaj aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodaj do niego śmietanową masę i znów dokładnie wymieszaj.

4. Wyłóż krem na spód z herbatników i odstaw tortownicę na co najmniej 4 godziny do lodówki. Możesz je też zostawić na noc. Po wyjęciu z lodówki udekoruj ciasto plastrami pomarańczy.