Ciasto drożdżowe ze śliwkami - składniki:

  • 600 g śliwek węgierek
  • 200 ml mleka
  • pół kostki drożdży
  • 350 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 300 ml kwaśnej śmietany

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przygotowanie:

Podgrzej mleko w rondelku. Dodaj pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Przesiej do miski mąkę. Dodaj sól, 4 łyżki cukru, 1 jajko i cynamon. Wlej rozpuszczone w mleku drożdże. Miksuj ok. 4 minut, a następnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej na około 30 minut). Pozostałe jajka ubij z resztą cukru i śmietaną. Opłucz śliwki, przetnij je na pół i usuń pestki. Wyrośnięte ciasto zagnieć i lekko rozwałkuj, a następnie wyłóż na formę przykrytą papierem do pieczenia. Polej ubitą ze śmietany i jajek masą. Wyłóż na wierzch śliwki i piecz 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 

ciasto-ze-śliwkami
A. Rogalski dla "Mojego Gotowania"

--

Zobacz też: Rogal marciński - oryginalny przepis >>>