Składniki:

  • niepełna szklanka puree z dyni
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • kilka łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugiej mokre. Następnie połącz ze sobą wszystko i wymieszaj łyżką, aż składniki się ze sobą połączą. Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm: wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Wylej ciasto i piecz 30-40 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Przed podaniem posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Ciasto dyniowe
Zdjęcie: Joanna Machynia / Przyślij Przepis

--

Autorką przepisu jest Joanna Machynia, która prowadzi bloga Smakołyki Asi. Jej przepisy można znaleźć także na stronie Przyślij Przepis.

--

Zobacz też: Dynia na Halloween - jak ją wydrążyć? >>>

Rogal marciński - oryginalny przepis >>>

Zobacz więcej przepisów z dynią:

Gęsina na św. Marcina >>>

Zupa krem z dyni >>>

Pumpkin pie, czyli ciasto z dyni >>>

Kurczak z dynią w mleku kokosowym - przepis >>>