Składniki:

300 g mąki pszennej, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody czyszczonej, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, kilka goździków kostka masła, 4 jajka, 3/4 szklanki brązowego cukru, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 300 g przecieru z dyni , płatki migdałów
Na mus: 80 g miękkiego masła, 200 g kremowego serka,  8 łyżek cukru pudru, łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową i rozgniecionymi goździkami. W rondelku roztop masło i je przestudź. Jajka utrzyj z cukrem i ekstraktem z wanilii. Przecier z dyni wymieszać z przestudzonym masłem. Dodaj do jajek. Całość połącz z suchymi składnikami. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz ok. 50 mi- nut w piekarniku nagrzanym 180°C. Wystudź i przekrój na pół. Masło na krem utrzyj z serkiem i cukrem pudrem, dodaj sok z cytryny. 1/3 kremu przełóż ciasto. Resztą musu posmaruj jego wierzch i boki. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Uwaga! Aby zrobić przecier z dyni, dynię obierz (jeśli wybierzesz odmianę hokkaido, nie musisz jej obierać), pokrój w cząstki, ułóż je na pokrytej papierem do pieczenia patelni. Piecz ok.  30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przestudzoną dynię następnie zmiksuj na gładką masę. 

BBS Studio

--

Zobacz też: Ciasto dyniowe bez miksera >>>

Dynia na Halloween - jak ją wydrążyć? >>>