Ciasto krówka - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • tłuszcz do formy

Przełożenie:

  • 2 budynie karmelowe,
  • 3 szklanki mleka,
  • 100 g masła,
  • 250 ml śmietany kremówki

Dekoracja:

  • puszka masy krówkowej

Sposób wykonania

Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Połową ciasta wylep wysmarowaną tłuszczem blachę. Wstaw na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Wyjmij z pieca i wystudzić. Tak samo z reszty ciasta upiecz drugi placek.

Budyń przygotuj z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Przestudź go. Masło rozetrzyj na puch. Ucierając dodawaj po łyżce budyń. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz z dwoma łyżkami masy krówkowej, a następnie połącz z resztą masy. Masą przełóż oba blaty ciasta. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Masę krówkową przeznaczoną do dekoracji podgrzej w puszce (najłatwiej zrobić to w kąpieli wodnej). Rozsmaruj na wierzchu ciasta. Wstaw ponownie na przynajmniej 30 minut do lodówki.