Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce.

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki:
•    2 jajka
•    200 g startej marchewki
•    200 g mąki
•    150 ml oleju słonecznikowego
•    2 łyżki brązowego cukru
•    1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
•    50 g orzechów włoskich
•    100 g rodzynek
•    1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
•    3 łyżeczki cynamonu
•    szczypta gałki muszkatałowej

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem i olejem. Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową oraz cynamon i dodaj do jajek. Dosyp startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie, a następnie wszystko wymieszaj. Równomiernie rozprowadź ciasto w lekko natłuszczonej formie. Piecz przez 45-55 min. w temperaturze 175 stopni. Przed podaniem poczekaj aż wystygnie.
Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotowym lukrem.