Ciasto marchewkowe - składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki marchewki (startej na tarce o grubych oczkach)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 180 g margaryny
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • tłuszcz do formy

Krem:

  • 100 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g twarożku

Ciasto marchewkowe - przygotowanie

1. Jajka ubić z cukrem. Dodać marchewkę i delikatnie wymieszać. Następnie połączyć z mąką i resztą sypkich składników oraz ekstraktem waniliowym.

2. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Dodać do masy razem z posiekanymi orzechami. Wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec 50 minut w 200°C.

3. Masło na krem utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Ucierając, dodawać stopniowo serek. Ciasto przekroić. Przełożyć połową kremu, resztą posmarować wierzch ciasta.