Początkowo przygotowywana z ciasta chlebowego z dodatkiem bazylii i oliwy, pizza była ulubioną potrawą biedniejszej, południowej części Włoch. W wersji z pomidorami, mozzarellą i bazylią po raz pierwszy została przyrządzona w Neapolu pod koniec XIX wieku, z okazji wizyty króla Huberta I i jego żony, Małgorzaty. To własnie od jej imienia pochodzi nazwa najprostszej i najbardziej klasycznej pizzy - Margherity. Początkowo była lokalnym przysmakiem, ale za sprawą włoskiego emigranta, Gennaro Lombardiego, przepis trafił do Stanów Zjednoczonych, szybko zyskując popularność. W latach 60 rozpoczął się prawdziwy boom na włoską pizzę, która z czasem doczekała się swojej oryginalnej, amerykańskiej wersji - a nawet ewoluowała do symbolu nowojorskiej kuchni. Różnice tkwią przede wszystkim w sposobie przygotowywania ciasta na pizzę.

pizza-margherita
Klasyczna pizza Margherita z sosem pomidorowym, mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią. Zdjęcie: Shutterstock

Rodzaje pizzy

  • Klasyczna pizza neapolitańska

Zgodnie z tradycyjną recepturą, neapolitańskie ciasto na pizzę powstaje z mąki typu 0 albo 00 oraz neapolitańskich drożdży (które można zastąpić drożdżami browarnianymi). Dodatkami są lokalne pomidory San Marzano oraz mozzarella di bufala campana, oliwa, czosnek i oregano. Ciasto na pizzę powinno być wyrabiane ręcznie, a gdy wyrośnie, formujemy je rękami, bez użycia wałka lub innych kuchennych pomocy. Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm, a pizzę pieczemy przez 60-90 sekund w temperaturze 485 °C w piecu opalanym drewnem dębowym.

  • Pizza nowojorska

W tym wydaniu pizza jest zazwyczaj naładowana dodatkami, a ciasto grube i często ma słodkawy posmak. Tradycyjne nowojorskie ciasto na pizzę jest wyrabiane ręcznie, a z wierzchu pokryte cienką warstwą sosu pomidorowego i serem mozzarella. Pizza jest znacznie większa (ma ok. 45 cm średnicy) i zazwyczaj krojona na 8 kawałków. Typowe przyprawy do pizzy nowojorskiej to oregano, tarty parmezan i suszone czerwone płatki pieprzu chili.

  • Al taglio – rzymska pizza na kawałki (z metra)

Pieczona w piekarniku elektrycznym, może być różnej grubości. Upieczoną pizzę kroi się i podaje w „prostokątach”. Spotykana głównie w Rzymie. Pizzę pieczoną i serwowaną w ten sposób można również kupić w piekarniach jako alternatywę do kawałka chleba w ramach przekąski.

pizza-amerykańska
Pizza amerykańska, na grubym cieście, z dużą ilością dodatków. Zdjęcie: Shutterstock

Ciasto na pizzę - klasyczny przepis

Składniki:

  • 500 g mąki na pizzę (najlepiej typ 400)
  • 250 ml wody
  • 8 g suchych drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Oregano

Dodatkowo:

  • ok. 75 g tartej mozzarelli
  • ulubione dodatki: pomidory, mozzarella, papryka, oliwki, cebula, peperoni, itp.

1. Wodę wlewamy do miski i rozpuszczamy w niej suche drożdże; mieszamy drewnianą łyżką. Powoli dodajemy mąkę i dalej mieszamy. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto rękoma przez około 20 minut. Zagniecione odkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 5 godzin. 

2. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z nich wykładamy na posypany mąką blat, delikatnie wyrabiamy i spłaszczamy. Tak powstały placek obracamy szybko w rękach, rozciągając go, aż powstanie płaski, okrągły spód. Przekładamy go na blachę (lub specjalną perforowaną formę do pizzy) i w razie potrzeby uklepujemy, by koło było bardziej kształtne i jeszcze odrobinę cieńsze.

3. W rondelku podgrzewamy passatę pomidorową z oliwą, dodajemy czosnek i oregano. Tak przygotowanym sosem smarujemy surowy spód pizzy, a następnie wykładamy na niego dodatki (np. pieczarki, pepperoni, paprykę - wedle uznania). Posypujemy z wierzchu tarta mozzarellą. Pieczemy w 270 stopniach z termoobiegiem ok 5-6 minut.

Dodatki do pizzy - najpopularniejsze warianty

  • Margherita - plastry mozzarelli, pomidory, świeża bazylia
  • Marinara – pomidory, czosnek, oregano
  • Neapolitana – pomidory, filety anchois, mozzarella, dekoracja z kaparów
  • Capriciosa - mozzarella, pieczona szynka, grzyby (m.in. pieczarki), pomidory i karczochy