Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki:

  • gorzka czekolada 60% - 200 gramów
  • mleczna czekolada - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • mąka - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
  • mleko - 75 mililitrów
  • śmietanka 30% - 50 mililitrów
  • gorzka czekolada 60% - 90 gramów
  • mleczna czekolada - 30 gramów


Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Wysmaruj formę o średnicy 22cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piecz przez 30 minut.
  4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90g gorzkiej i 30g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
  5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego!