Ciasto ślimak - przepis z wiśniami

Przepis na: 8 osób
Przygotowanie: 1 godzina + chłodzenie
Porcja: 470 kcal

700 g wiśni
400 g mąki
2 25 g jogurtu
2 00 g zimnego masła
1 00 g cukru pudru + łyżeczka do posypania
łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę połącz z masłem. Dodaj jogurt i proszek. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Potem wyjmij i rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Potnij na pasy o szer. 7-8 cm. Wiśnie wydryluj.

Na środku pasków ciasta ułóż wiśnie, jedna obok drugiej. Posyp cukrem pudrem. Zawiń brzegi ciasta i sklej je ze sobą. Powstałe w ten sposób ruloniki przenieś na tortownicę o średn. 22 cm. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.

Paski wypełnione wiśniami zwijaj spiralnie, zaczynając od środka tortownicy. Dołączaj kolejne rulony, aż wypełnią całą tortownicę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Wyjmij, wystudź i posyp cukrem pudrem.

fot. BBS STUDIO