To proste ciasto inspirowane jednym z najpopularniejszych batoników zdecydowanie zalicza się do listy naszych ulubionych deserów. W wersji bez pieczenia ma jeszcze więcej plusów. Ciasta, które można przygotować bez użycia piekarnika są równie smaczne, co te pieczone - ale zrobisz je w zdecydowanie krótszym czasie. Większość z nich nie wymaga też wybitnych umiejętności kulinarnych, więc ryzyko, że coś nie wyjdzie jest zdecydowanie mniejsze niż w przypadku tradycyjnych wypieków. Jeśli lubicie domowe ciasta, ale nie uśmiecha Wam się spędzać długich godzin w kuchni - ten przepis przypadnie Wam do gustu!

Snikers bez pieczenia - składniki

Ciasto:

  • 5 szklanek mleka 
  • Puszka gotowej masy krówkowej (najlepiej orzechowej)
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • Szczypta soli
  • 2 opakowania herbatników

Polewy:

  • 4 batoniki Snickers
  • 1/2 puszki gotowej masy krówkowej (tu również najlepiej sprawdzi się orzechowa)
  • Tabliczka mlecznej czekolady
  • 6 łyżek kremówki

Sposób przygotowania

1. Zagotuj w garnku cztery szklanki mleka. Resztę mleka wymieszaj w rondelku z ekstraktem waniliowym, cukrem, mąką i szczyptą soli. Powoli wlej mieszankę do gotującego się mleka i gotuj chwilę, cały czas mieszając.

2. Gdy masa zgęstnieje, podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj gorzką czekoladę i wymieszaj. Drugą część połącz z masą krówkową. 

3. Przygotuj pierwszą polewę - zagotuj pół puszki masy krówkowej aż osiągnie gęstą konsystencję.

4. Przygotuj drugą polewę: połamaną mleczną czekoladę podgrzej w rondelku ze śmietaną kremówką.

5. Ciasto przygotowujemy w keksówce, którą należy uprzednio wyłożyć folią. Na dnie formy ułóż herbatniki i posmaruj je czekoladową masą. Połóż kolejną warstwę herbatników, a następnie posmaruj je orzechową masą. Ułóż kolejne warstwy, smarując je naprzemiennie czekoladową i orzechową masą. Gdy ułożysz ostatnią warstwę, całość polej masą krówkową, a następnie polewą czekoladową i posyp pokrojonymi w kostkę batonikami. 

6. Włóż formę na całą noc do lodówki. Rano ciasto będzie gotowe.