PORCJA: 412 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut

 

Składniki na 10 porcji:

SPÓD: 90 g masła, 30 g gorzkiej czekolady, 50 g czekoladowych herbatników

MASA: 500 g twarogu sernikowego, 3/4 szklanki cukru pudru, szklanka jogurtu naturalnego, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2 łyżki żelatyny, szklanka kremówki 30%, tabliczka gorzkiej lub mlecznej, czekolady

DEKORACJA: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

1. Masło na spód razem z czekoladą roztopić. Ciastka zmiksować lub pokruszyć. Wymieszać z czekoladą z masłem. Ciastem wylepić tortownicę. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. 

2. Ser utrzeć z cukrem, jogurtem i ekstraktem z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać do masy serowej. Wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z masą serową. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pociąć nożykiem szczelinowym. Połączyć z masą.

3. Masę rozłożyć na spodzie z herbatników. Wstawić na 12 godzin do lodówki.

4. Czekoladę na dekorację zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pociąć nożykiem szczelinowym. Posypać nią wierzch sernika.

Artur Rogalski