Ciasto z kaszą manną - przepis

Składniki:

  • Opakowanie herbatników 220 g
  • Kasza manna
  • Cukier
  • Mleko 1 litr
  • Cukier waniliowy
  • Masło 200 g
  • Kakao

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż formę herbatnikami. My użyłyśmy formy o wymiarach 28 x 28. Wychodzi 4 herbatniki poziomo na 4 pionowo. Jeżeli twoja forma ma inne wymiary, możesz dostosować do niej ilość składników lub zostawić i mieć niższe ciasto.
  2. Do garnka wlej pół litra mleka i zagotuj je. Dodaj połówkę masła. Gdy się roztopi, ciągle mieszając dodaj niecałe pół szklanki (wedle uznania) cukru i płaską łyżeczkę cukru waniliowego. Następnie mieszając wsyp stopniowo  ¾ szklanki kaszy manny.
  3. Gdy masa zgęstnieje wylej ją do foremki, wygładź powierzchnię i połóż kolejną warstwę herbatników.
  4. Przygotuj ciemną masę.
  5. Odlej 250 ml mleka do szklanki i wymieszaj z półtora łyżki kakao. Resztę mleka podgrzej w garnuszku, gdy się zagotuje, dodaj resztę mleka z kakao. Kolejne kroki powtórz z robienia jasnej masy.
  6. Zostaw ciasto do ostygnięcia. Przechowuj je w lodówce, najlepiej na wyższych półkach, aby nie zrobił się gumiasty.  Najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy herbatniki zmiękną.

Smacznego!