Cytrynowiec z malinami - składniki

Spód:

  • 100 g herbatników kruchych
  • 50 g roztopionego masła

Lemon curd:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 100 g masła
  • 3 jajka

Obłożenie:

  • 500 g mascarpone
  • 350 g lemon curd
  • sok z małej cytryny
  • pudełko malin
  • kilka bez

Przygotowanie

1. Herbatniki pokruszyć i połączyć z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy i wstawić do lodówki. Do metalowej miski wsypać cukier na lemon curd, dodać sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone w kawałki masło.

2. Miskę umieścić na garnku z gorącą wodą. Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć miskę i dodać rozkłócone widelcem jajka, dokładnie wymieszać i ponownie ustawić nad gotującą się wodą.

3. Mieszać ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Ostudzić pod przykryciem. Mascarpone miksować przez chwilę, następnie dodać lemon curd i sok z cytryny. Delikatnie wmieszać połowę malin i pokruszonych bez.

4. Masę ułożyć na spodzie. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem deser udekorować resztą malin i bez.