1. Grzyby marynowane

Składniki: 800 g grzybów, 2 cebule
Marynata: szklanka octu (10 proc), 2 szklanki wody, łyżka miodu, 1/2 szklanki cukru, listek laurowy, po kilka ziarenek angielskiego ziela, czarnego pieprzu i gorczycy, duża szczypta soli.

Grzyby oczyść i opłucz. Cebulę obierz i pokrój w kawałki. Razem z grzybami zalej 4 szklankami wody. Gotuj ok. 20 minut. Odcedź. Składniki na marynatę zagotuj. Na końcu włóż do środka  na chwilę grzyby i cebulę. Następnie razem z gorącą marynatą przełóż do słoików. Słoiki zamknij i odwróć do góry dnem. Odstaw aż ich zawartość całkowicie wystygnie.

2. Grzyby w occie winnym i oliwie

Składniki: kilogram grzybów, sól, pieprz, kilka listków laurowych, po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu, kilka malutkich papryczek chili (niekoniecznie), 100 ml białego octu winnego, oliwa.

Grzyby oczyść i opłucz. Wrzuć na rozgrzaną oliwę razem z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz pokruszony listek laurowy i po małej gałązce rozmarynu oraz tymianku. Smaż chwilę, aż grzyby puszczą sok i lekko się podduszą. Następnie wlej ocet. Chwilę podgrzewaj (ocet powinien lekko odparować). Gorące grzyby przełóż do słoików. Do każdego słoika dodaj po listku laurowym, gałązce rozmarynu i tymianku oraz po małej papryczce chili. Dopełnij oliwą. Słoiki zamknij i odwróć do góry dnem. Odstaw aż ich zawartość całkowicie wystygnie.

przetwory-z-grzybów
Shutterstock

3. Grzyby pasteryzowane

Składniki: świeże grzyby (dowolna ilość, mogą być jednego gatunku lub mieszane), sól.

Grzyby oczyść i umyj, a następnie pokrój. Wrzuć do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody. Duś 15 minut we własnym sosie (powinny być bardzo gęste). Gorące włóż do wyparzonych słoików. Słoiki zakręć. Pasteryzuj dwukrotnie – najpierw 50 minut (od zagotowania). Odstaw następnie na dwa dni. Ponownie pasteryzuj, tym razem tylko 15 minut. Słoiki odwróć do góry dnem i odstaw aż ich zawartość całkowicie wystygnie.