Czekoladowa tarta z wiśniami bez pieczenia

Składniki:

Spód ciasta

  • 300 g czekoladowych herbatników
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g roztopionej czekolady
  • 400 g drylowanych wiśni ze słoika (np. marki Sandra)


Nadzienie

  • ½ l śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku

Przygotowanie:
Herbatniki razem z masłem i czekoladą blendujemy na jednolitą masę. Przygotowaną mieszanką wykładamy na formę do tarty. Delikatnie uklepujemy i formujemy dno oraz boki. Na spód ciasta wykładamy drylowane wiśnie. Wkładamy do lodówki.
250 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Dodajemy czekoladę, a następnie żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy wszystko razem się połączy zestawiamy z ognia. Pozostałą część śmietanki ubijamy mikserem (musi być mocno schłodzona). Kiedy masa z czekoladą ostygnie powoli dodajemy ją do ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy, aż wszystko się połączy. Wylewamy na spód ciasta. Chłodzimy w lodówce. Dekorujemy kilkoma wiśniami.