Składniki (na 1 tort o średnicy ok. 10 cm):

Naleśniki:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek mąki
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju

Krem do przełożenia tortu:
- 250 g białego sera (trzeba go wcześniej zmielić)
- 100 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki śmietany 18%
- ok. 55 g wafelków tortowych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Ucieramy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę, kakao i olej, miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Ostudzoną dodajemy do ciasta. Smażymy cienkie naleśniki na suchej patelni.

2. Biały ser mielimy, a następnie dodajemy do niego cukier waniliowy i śmietanę 30% oraz 18%. Mieszamy masę z wafelkami.

3. Układamy kolejne warstwy tortu: każdy naleśnik smarujemy cienko kremem i przykrywamy kolejną warstwą.

4. Na koniec rozpuszczamy czekoladową polewę (może być gotowa) i polewamy nią wierzch tortu. Dodajemy garść posiekanych orzechów do dekoracji. Smacznego!

czekoladowy tort naleśnikowy