Dietetyczna wuzetka - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • ½ szklanki oleju koksowego
  • ½ szklanki mąki koksowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ kakao
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka koksowego
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

Zdrowa polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Zdrowa bita śmietana:

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 3 łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). W rondelku roztopić olej kokosowy, przestudzić i przelać do dużej miski. Oddzielić żółtak od białek. Żółtka dodać do oleju kokosowego wraz z mlekiem kokosowym, syropem klonowym, octem jabłkowym i ekstraktem z wanilii – wszystko wymieszać.

2. W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową i ziemniaczaną, kakao i sól. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając sodę. Dodać je do ciasta w trzech turach tak aby delikatnymi ruchami napowietrzyć ciasto. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i włożyć do piekarnika na 40 minut. Ciasto jest gotowe kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Wyjmij i ostudź ciasto.

3. Puszkę mleka skondensowanego schłódź w lodówce przez noc. Otwórz ją ostrożnie, nie potrząsając. Wyjmij krem kokosowy, który osadził się na górze, i umieść w dużej misce (na dnie puszki pozostaw wodę). Dodaj do kremu pozostałe składniki i ubijaj przez 3-5 minut. Tak przygotowaną zdrową bitą śmietaną przełóż przekrojone na pół ciasto, zostawiając 1/2 szklanki na górną dekorację.

4. Składniki na polewę umieścić w rondelku i roztopić na małym ogniu. Polać ciasto i udekorować pozostałą zdrową śmietaną za pomocą worka cukierniczego.

tort-wuzetka
Zdjęcie: Kinga i Adam Paruzel
wuzetka
Zdjęcie: Kinga i Adam Paruzel

--

Przepis pochodzi z książki "Fit słodkości" Kingi Paruzel. Autorka jest blogerką kulinarną i finalistką polskiej edycji programu "MasterChef". W książce znajdziemy mnóstwo pomysłów na desery i słodkości w wersji fit. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Burda Publishing Polska.

fit-słodkości-kinga-paruzel
Podpis